ΠΑΙΔΙΑ  &  ΕΦΗΒΟΙ

«Στο παιδί το φανταστικό και το πραγματικό επίπεδο είναι εντελώς συγκεχυμένα. Το σώμα του είναι ο χώρος που εγγράφονται τα συμπτώματα, οι αναστολές, ο πανικός, η κούραση και οι εντάσεις. Για να μπορέσουμε όμως να περιγράψουμε, να εξηγήσουμε αλλά και να ανακουφίσουμε το παιδί μας από τα άγχη, τις φοβίες και τις όποιες ανησυχίες του, θα πρέπει να είμαστε σε θέση πρωταρχικά να παρατηρήσουμε τις αλλαγές και αφού τις εντοπίσουμε, να καταφέρουμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας που θα πρέπει ένα παιδί να νιώθει μέσα στην οικογένεια.» (Françoise Dolto, Ψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια).

Ατομική Ψυχολογική Υποστήριξη, Συμβουλευτική, Ψυχοθεραπεία, Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Ψυχολογική Υποστήριξη, Συμβουλευτική, Ψυχοθεραπεία

Τα παιδιά και οι έφηβοι, όπως και οι ενήλικες, μπορεί λόγω σημαντικών  αλλαγών ή στρεσσογόνων γεγονότων της ζωή τους να μην είναι σε θέση να διαχειρισθούν κάποιες νέες καταστάσεις. Κατά συνέπεια υπάρχει πιθανότητα να  δυσκολεύονται να επεξεργαστούν τα συναισθήματα τους και να αναπτύσσουν συμπεριφορές δυσλειτουργικές μέσα στην οικογένεια ή να εκδηλώσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Ο σκοπός των συναντήσεων είναι ο εντοπισμός των κύριων δυσκολιών των παιδιών ή εφήβων, η ανάδυση των αναγκών τους, η αποσαφήνιση και αποφόρτιση των συναισθημάτων τους, η ψυχολογική τους ωρίμανση. Ειδικά στα παιδιά μικρής ηλικίας εκτός από τη συζήτηση χρησιμοποιούνται βιωματικές θεραπευτικές μέθοδοι, όπως ζωγραφική και θεραπευτικό παιχνίδι.

Προτεραιότητα της Ψυχολόγου είναι η συναισθηματική αποφόρτισή του παιδιού ή του εφήβου, αλλά και η εύρεση νέων οπτικών και εναλλακτικών στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που τον δυσκολεύουν. Απώτερος στόχος είναι η αλλαγή των μη λειτουργικών τρόπων συμπεριφοράς προς τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειας του.  Η Ψυχολόγος λειτουργεί μέσα σε ένα περιβάλλον  σεβασμού, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για το παιδί και τον έφηβο.

Ενδεικτικά θέματα που μπορoύν να επεξεργασθούν:

Παιδιά:

Διαζύγιο γονέων, πένθος, αντιδραστική συμπεριφορά, προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, δυσκολίες μάθησης & επικοινωνίας, δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις με συνομηλίκους, συναισθηματικές δυσκολίες όπως έκφραση έντονου θυμού ή διάθεση για απομόνωση, διαχείριση άγχους, μελαγχολική διάθεση, δυσκολίες στον ύπνο, νυχτερινή ενούρηση, σχολική φοβία,  τικ, τραυλισμός, ψυχοσωματικά συμπτώματα (πονοκέφαλοι, χρόνιοι πόνοι, δερματοπάθειες κλπ.), ενίσχυση της λειτουργικότητας και συναισθηματική υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες (ΑΜΕΑ).

Έφηβοι:

Διαζύγιο γονέων, πένθος, αντιδραστική συμπεριφορά, προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, δυσκολίες μάθησης & επικοινωνίας, δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις με συνομηλίκους, συναισθηματικές δυσκολίες όπως έκφραση έντονου θυμού ή διάθεση για απομόνωση, αυτοεκτίμηση, διαχείριση άγχους, μελαγχολική διάθεση, δυσκολίες στον ύπνο, νυχτερινή ενούρηση, διαταραχές πρόληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία), τικ, τραυλισμός, εξάρτηση από ουσίες ή το διαδίκτυο, δυσκολίες με την σεξουαλικότητα, ψυχοσωματικά συμπτώματα (πονοκέφαλοι, χρόνιοι πόνοι, δερματοπάθειες, κρίσεις πανικού κλπ), ενίσχυση της λειτουργικότητας και συναισθηματική υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες (ΑΜΕΑ).

Οι συναντήσεις είναι  εβδομαδιαίες και η διάρκειά τους στο χρόνο προσαρμόζεται στις ανάγκες των ενδιαφερομένων.

Στην πρώτη συνάντηση συμμετέχουν μόνο οι γονείς ή κηδεμόνες, όπου γίνεται η παρουσίαση της κατάστασης και των δυσκολιών και στη συνέχεια ορίζονται οι συναντήσεις με το παιδί ή τον έφηβο.

Για διευκρινήσεις ή ραντεβού
Tηλ. 2310 442058, 6997 001630
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

«Το παιδί έχει ανάγκη να σιγουρευτεί για την αγάπη των γονιών του… συχνά ζητάει αντικείμενα. Π.χ. ένα παιγνίδι ή λέει «αγόρασέ μου αυτό το παγωτό» … Κάθε φορά που οι γονείς προσφέρουν αυτό το αντικείμενο στο παιδί, το παιδί μπορεί να μην είναι ευχαριστημένο. Δεν είναι αυτό το συγκεκριμένο που θέλει, θέλει κάτι άλλο. Γιατί; Διότι αυτό που μετράει περισσότερο από το αντικείμενο είναι η αγάπη και η αγάπη δεν είναι ένα αντικείμενο, είναι ένας κώδικας. Και συνήθως ένας γονέας, ο οποίος αγαπάει το παιδί του δε φοβάται να του πει όχι. Διότι αν φοβάται να του πει όχι, σημαίνει ότι ο γονέας σκέφτεται «για να είναι σίγουρο το παιδί μου ότι το αγαπάω, θα πρέπει να του προσφέρω αυτό ή εκείνο το πράγμα»… Ένας γονέας, ο οποίος μπορεί να πει όχι, είναι στην πραγματικότητα ο γονέας που κάνει το παιδί του να νιώθει ασφάλεια, γιατί το παιδί είναι σίγουρο ότι το αγαπάει… Η αγάπη σχετίζεται με τα λόγια και όχι με τα αντικείμενα. Πιστεύω ότι αυτό το στάδιο είναι ουσιαστικό στην ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί πρέπει να περάσει από την ανάγκη, στο αίτημα, και το αίτημα είναι πάντα αίτημα αγάπης. Κάθε φορά που ένα παιδί ζητάει κάτι, ποτέ δε ζητάει το αντικείμενο, είναι πάντα κάτι άλλο και αυτό το κάτι άλλο είναι το σήμα της αγάπης.» (Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Bernard Nomine’, Ψυχιάτρου, Ψυχαναλυτή. Περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, Τεύχος 19»)

Επαγγελματικός Προσανατολισμός  εφήβων & νέων

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός βοηθάει το άτομο να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους που είναι σημαντικές σε ότι αφορά τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές του.

Επιπλέον ενδυναμώνει και κινητοποιεί  τον έφηβο ή τον νέο  και τον βοηθάει να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, τα ενδιαφέροντά, τις ικανότητες & τις δεξιότητες που διαθέτει, ώστε να επιλέξει το ιδανικό με βάση αυτά τα κριτήρια επαγγελματικό τομέα που του ταιριάζει.

Για την διερεύνηση των παραπάνω χαρακτηριστικών χορηγούνται Ψυχομετρικά Εργαλεία έγκυρα που χρησιμοποιούνται διεθνώς.

Ο απώτερος στόχος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι η  επιλογή επαγγέλματος, επιστημονικών πεδίων και κατευθύνσεων με βάση αυτό που πραγματικά ταιριάζει στον έφηβο ή νέο σε ένα πλαίσιο σεβασμού, αποδοχής και υποστήριξης. 
Επιπλέον ωθεί τον έφηβο ή νέο να γνωρίσει τον εαυτό του, να αξιοποιήσει τις ικανότητές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μπορεί να φιλτράρει τις επαγγελματικές πληροφορίες, ώστε να πάρει τις καλύτερες δυνατές εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές αποφάσεις.

Για διευκρινήσεις ή ραντεβού
Tηλ. 2310 442058, 6997 001630
Email:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Ομαδική Ψυχολογική Υποστήριξη, Συμβουλευτική, Ψυχοθεραπεία

Ομάδες εφήβων

Σύμφωνα με τον Piaget, κάθε κοινωνία έχει την εφηβεία που της ταιριάζει.
Σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις, ο καταιγισμός πληροφοριών και ερεθισμάτων, η πληθώρα δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων των παιδιών έχουν μεταθέσει νωρίτερα την έναρξη της εφηβείας και σε σχέση με το παρελθόν έχουν αλλάξει τον τρόπο που ο έφηβος βιώνει αυτή τη φάση της ζωής.

Οι Ομάδες Εφήβων, έχουν ως στόχο:

  • Τη στήριξη των παιδιών σε συγκεκριμένες δυσκολίες ή καταστάσεις (π.χ. ομάδες εφήβων που παρουσιάζουν δυσκολίες στη διαχείριση άγχους, που έχουν έντονη μελαγχολική διάθεση, που εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά ή εξάρτηση από ουσίες ή το διαδίκτυο κτλ)
  • Την πρόληψη, ώστε να μειωθεί η ανάδυση ψυχολογικών προβλημάτων και να εμπλουτιστεί η κοινωνική σκέψη των εφήβων για τα θέματα που τους απασχολούν
  • Τη διευκόλυνση της προσαρμογής στο περιβάλλον του εφήβου (οικογένεια, σχολείο, παρέα συνομηλίκων)

Η ομαδική «δουλειά» στους εφήβους έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία, καθώς ο έφηβος αρχίζει πια να μένει λιγότερο μέσα στο σπίτι και περισσότερο έξω, συμμετέχοντας ή προσπαθώντας να ενταχθεί σε ομάδες φιλίας. Ουσιαστικά, αποσύρει το ενδιαφέρον του από το σπίτι και τους γονείς και το μεταθέτει στους φίλους και τις παρέες για να εκδηλώσει τα ενδιαφέροντά του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να μοιραστεί ιστορίες, να λάβει υποστήριξη και να αναπτύξει δεξιότητες κοινωνικοποίησης.
Με τη συμβολή των ειδικών, η ομάδα αξιοποιεί την τάση αυτή των εφήβων για μοίρασμα και συνύπαρξη, ώστε να εκφραστούν ανάγκες και εμπειρίες ιδιαίτερα σημαντικές για τους ίδιους μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και ασφάλειας. Επιπλέον, η ομάδα επεξεργάζεται θέματα και προβληματισμούς της καθημερινότητας, ενώ παρέχει στήριξη και ανακούφιση από αισθήματα μοναξιάς και ευαλωτότητας που οι έφηβοι συχνά βιώνουν.

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων λειτουργούν κάθε χρόνο ομάδες στήριξης εφήβων για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Επιστημονικός συντονισμός:

Μαρία Καρακίτσου, Ψυχολόγος, Κλινικής και Κοινοτικής Κατεύθυνσης

Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες και διαρκούν 1:30 ώρα

Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής:      Τηλ. 2310 442058
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it